Naujienos

Kelionė kupina meilės ir šilumos

Panevėžio r. Upytės Antano Belazaro pagrindinė mokykla dalyvauja Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos kartu su Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra organizuojamoje Šviečiamosios gyvulininkystės programoje „Gyvulininkystė ir aš“.

Siekdami kuo daugiau pamatyti, sužinoti ir išmokti mokiniai, lydimi tėvų ir senelių, liepos 8 dieną leidosi į kelionę po vaizdingąjį Aukštaitijos nacionalinį parką. Paukščių kaimo sodyboje atvykėlius pasitiko drąsios, girgsinčios ir skanėstų prašančios žąsys. Aplink sukiojosi įvairių spalvų ir dydžių vištos, putpelės. Aptvare išdidžiai išskleidęs uodegą vaikštinėjo povas. Vaikų dėmesį kaustė gudruoliai stručiai, meilios lamos, švelnūs triušiukai, draugiški ožiukai ir asiliukas. Mokiniai klausėsi sodybos šeimininkės pasakojimų apie kiaušinių rūšis, sužinojo dėl kokių priežasčių skiriasi jų spalva, forma ir dydis. Edukacinio užsiėmimo metu mokiniai mokėsi rašyti žąsies plunksna. Ypatingai svetingi šeimininkai upytiečius vaišino milžiniškoje keptuvėje, ant laužo ugnies, keptais „piratakiais“ ir rožių žiedlapiais skanintu kompotu. Atsisveikinę ir padėkoję už šiltą priėmimą kelionę tęsėme Triušiukų slėnyje, kur trijų hektarų ploto teritorijoje, eksponuojama daugiau nei 50 skirtingų veislių triušių ir triušiukų, čia taip pat galėjome pasigrožėti tauriaisiais elniais, ožiukais, avytėmis, alpakomis, įvairiais paukščiais: stručiais, fazanais, kalakutais, dekoratyvinėmis vištomis, žąsimis, antimis, putpelėmis ir kitais šio slėnio gyventojais. Paglostę ir pamylavę dekoratyvinius triušiukus, pašokinėję ant batuto, palakstę po žalią pievą, pasistiprinę ledais keliavome į moderniai įrengtą Senovinės bitininkystės muziejų, įsikūrusį vaizdingame miškų, ežerų ir upelių apsuptame kraštovaizdyje. Apžiūrėjome pirkioje, svirne ir kluone įkurdintą senąją ekspoziciją susijusią su bitininkavimu ir bitininkystės raida. Pasigrožėję senovinės bitininkystės įrankiais, avilyje dūzgiančiomis ir medų nešančiomis bitėmis, pavargę, bet daug matę ir girdėję keliavome namo.

Itin šilta ir meilės gyvūnams kupina kelionė vaikams suteikė galimybę pažinti tradicines gyvulininkystės šakas. Lankydamiesi „Paukščių kaime“, „Triušiukų slėnyje“ ir Senovinės bitininkystės muziejuje mokiniai susipažino su ūkiuose auginamais naminiais paukščiais, gyvuliais, bitėmis.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Odeta Baltramiejūnienė