Vos atvykus į Trakiškį akį patraukia sraigių skulptūromis, kompozicijomis išpuošta lauko aplinka, kuri išduoda, kad atvykome ten kur reikia – netradicine žemės ūkio veikla užsiimančios Janinos Krikštaponienės sraigių ūkį.
Sraigių ūkyje auginamos kelių rūšių sraigės, vienos jų – didžiosios afrikinės sraigės (Helix aspersa maxima), skirtos maistui bei perdirbimui. Be jų Janina Krikštaponienė augina dar penkių rūšių „Achatinas“ veislės sraiges, kurias augina kaip augintines tam, kad galėtų parodyti atvykstantiems žmonėms. Niekas kitas Panevėžio apskrityje, o gal ir šalyje negalėtų tiek daug ir su tokiu užsidegimu papasakoti apie šiuos šliaužiojančius gyvūnėlius. Janina Krikštaponienė mokiniams parodė kaip prižiūrimos, maitinamos, maudomos, migdomos, poruojamos ir perinamos sraigės.
Ūkininkė nuolat plečia savo veiklą. Įsirengė sraigių produkcijos gaminimo cechą, kuriame perdirba sraigių mėsą. Pagal pačios sukurtas technologines korteles gamina gurmaniškus patiekalus. Janina papasakojo, kad užsienyje labai populiaru sraiges naudoti vietoje kosmetikos – jos išlygina raukšles, randus, gydo odos ligas, tačiau Lietuvoje kol kas tai ne itin praktikuojama.
Ūkio savininkė Janina Krikštaponienė pakvietė mokinius dalyvauti jos pagamintų gurmaniškų patiekalų iš sraigių degustacijoje. Vaikai nedrąsiai ragavo troškintas sraiges su daržovėmis, sumuštinukus su sraigių mėsos užtepėle, bet labiausiai jiems patiko burgundiškai paruoštos sraigės.
Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Odeta Baltramiejūnienė