Kovo 18 dieną Upytės Antano Belazaro pagrindinėje mokykloje lankėsi lektorė Gabija Rimaitytė, kuri 10 klasės mokiniams vedė užsiėmimą „Sveikos ir tvarios mitybos aspektai“. Lektorė akcentavo, jei žmogaus mityba atitiks organizmo fiziologinius poreikius, remsis sveikos ir tvarios mitybos principais, jei bus laikomasi mitybos režimo, tai ji padės ne tik išsaugoti sveikatą, bet ir ją stiprinti. Lektorė diskutavo su dešimtokais, kas yra ta sveika mityba?
Sveika mityba – tai tokia mityba, kurioje dominuoja natūralus, šviežias, kuo mažiau termiškai apdorotas maistas, savyje neturintis pridėtinio cukraus, konservantų, sintetinių dažiklių, transriebalų. Norint valgyti tokį maistą, reikėtų vengti pusfabrikačių (greito maisto), dešrų, dešrelių, prekybos centruose randamų saldumynų, įvairių padažų, vaisvandenių, limonadų. Geriausia, pirkti šviežius, natūralius, niekaip neapdirbtus produktus ir gamintis patiems namuose. Kitas svarbus mitybos aspektas – kiek angliavandenių, baltymų ir riebalų suvartojama per dieną. Angliavandeniai tiesiogiai siejami su energija. Kuo mažiau energijos sunaudojama per dieną, tuo mažiau angliavandenių per dieną reikia suvartoti.
Kalbėdama apie tvarią mitybą, lektorė išskyrė svarbiausius principus, tapusius neatsiejama jos kasdienybės dalimi:
Balansas tarp augalinės ir gyvulinės kilmės maisto produktų.
Vietinių, ekologiškų, sezoninių produktų naudojimas.
Kovojimas su maisto švaistymu.
Plastiko atliekų mažinimas.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Irena Kuklierytė
Sveikos ir tvarios mitybos aspektai
