Naujienos

Pažintinė išvyka į Vytauto Didžiojo universiteto žemės ūkio akademiją

Panevėžio r. Upytės Antano Belazaro pagrindinė mokykla dalyvauja Žemės ūkio ministerijos ir Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros įgyvendinamoje Šviečiamosios gyvulininkystės programoje „Augink, rūpinkis, mylėk“, kurios tikslas – skatinti vaikų ir jaunimo susidomėjimą gyvulininkyste.
Birželio 15 d. upytiečiai keliavo į Vytauto Didžiojo universiteto žemės ūkio akademiją, kur vaikus pasitikusi ekskursijos vadovė (žemės ūkio fakulteto studentė) Jūratė Staveckienė pristatė universitetą, jo vykdomas veiklas. Mokiniai lankėsi akademijos gyvūnų produkcijos tyrimų ir inovacijų centre, kuriame sužinojo kaip išsiaiškinti ar mėsa yra tinkama naudojimui, patys pabandė nustatyti žalios mėsos pH. Universiteto bibliotekininkė Gražina Šiaudikienė mokiniams papasakojo apie biblioteką, jos fondus bei archyvą, kuriame saugomos knygos ir rankraščiai, apie bibliotekoje įrengtą muziejų, skirtą lietuvių gamtos mokslų daktaro Tado Ivanausko garbei, kuriame eksponuojamos jo sukauptos knygų ir rankraščių kolekcijos, keli asmeniniai daiktai.
Mokiniai lankėsi VDU žemės ūkio akademijos mokomojo ūkio fermose, kuriose auginami Holšteinų veislės pieniniai galvijai. Veterinarijos gydytojas Vitas Riškevičius papasakojo, kad Holšteinų veislės galvijai gali būti juodmargiai ir žalmargiai, jie labai nereiklūs, gerai prisitaiko prie pramoninės gamybos sąlygų. Tai pieningiausi galvijai pasaulyje. Ekskursijos vadovas parodė fermoje veikiančias robotizuotas sistemas, papasakojo apie pieno kelią. Mokiniai džiaugėsi galėję paglostyti, prieš kelias dienas gimusius juodmargius veršiukus. Papietavę ir atsisveikinę su lektoriais, mokiniai pramogavo batutų parke „JumpSpace“.
Šios išvykos metu mokiniai sužinojo apie naujoves žemės ūkyje, susipažino su pienine galvijininkyste, lankėsi šiuolaikinėse, robotizuotose fermose. Laboratorijoje išsiaiškino kaip atliekami moksliniai tyrimai, patys pabandė atlikti tyrimus, pramogavo batutų parke. Grįžo pavargę, tačiau kupini gerų emocijų.
8 klasės mokinė Renata Pipinytė
ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui Odeta Baltramiejūnienė